Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Semakan Keputusan E-Rayuan Ke IPTA Sesi 200820091

Posted by smartz di Jun 9, 2008

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Bagi pelajar-pelajar lepasan SPM/Setaraf yang telah membuat permohonan kemasukan ke IPTA, semakan keputusan rayuan boleh dibuat mulai lewat hari ini atau esok di alamat

http://www.mohe.gov.my

http://www.jpt.utm.my

http://www.jpt.uum.edu.my

Bagi yang berjaya tahniah di ucapkan

Sampai jumpa lagi

About these ads

174 Respons to “Semakan Keputusan E-Rayuan Ke IPTA Sesi 200820091”

  1. ris said

    …………naper sya x boleh nak bukak yang UTHM punyer…………….puas da nunggu……..

  2. ris said

    …….biler boleh semak yg itu punyer puan smartz.???

  3. shifaa said

    np aku x leh bkak upm 2 plak..
    dah dpt 2 bsyukur je…

    tp np x leh nk cek dalam tenet ni..
    nk kan kepastian je..

  4. smartz said

    Bagi universiti lain anda perlu merujuk kepada pengurusan universiti tersebut

  5. macam mana nak dapat online borang permohonan rayuan kemasukan ke IPTA sesi akademik stpm 2007/setaraf?? sa dah cuba tadi tp xdpt jgk

  6. smartz said

    Assalamualaikum Hanizah

    Permohonan boleh dibuat secara online. Klik link http://www.mohe.gov.my. Disana klik pautan seperti bawah

    Online Appeal Application for Admission into IPTA STPM/Equivalent Programme Academic Year 2008/2009

    Selepas itu klik pada link Permohonan Rayuan. Ikut arahan yang diberikan. Selamat mencuba dan semuga berjaya.

  7. smartz said

    Assalamualaikum Hanizah

    Sebelum link ke Permohonan Rayuan keluar mungkin akan ada mesej seperti dibawah

    ‘There is a problem with this website’s security certificate.

    The security certificate presented by this website was not issued by a trusted certificate authority.
    The security certificate presented by this website has expired or is not yet valid.
    The security certificate presented by this website was issued for a different website’s address.

    Security certificate problems may indicate an attempt to fool you or intercept any data you send to the server.

    We recommend that you close this webpage and do not continue to this website.
    Click here to close this webpage.
    Continue to this website (not recommended).
    More information ‘

    Klik pada bahagian Continue to this website (not recommended). Selamat mencuba

  8. Degong said

    Askum…keputusan rayuan stpm 2007 dah kuar kew belum?

  9. thachini said

    kenapalah tak boleh buka e-rayuan puas membukanya.eee benci betul………………

  10. hazri said

    apakah lmn web untuk semak keputusan e rayuan ke ipta lepasan matrikulasi?????

  11. hazrin said

    apkh lmn web utk semak keputusan rayuan ke ipta lepasan matrikulasi 2007/2008???

  12. hazrin said

    apakah lmn web utk semak keputusan rayuan ke ipta lepasan matrikulasi 2007/2008??

  13. insan said

    bila keputusan rayuan ke ipta nak keluar????

  14. insan said

    keputusa rayuan boleh disemak melalui laman web apa??

  15. welluknowme said

    result E-rayuan ke IPTA keluaran dak Diploma/stpm setaraf bila ek kuar?

  16. smartz said

    Assalamualaikum, Salam Pertemuan

    Bagi pelajar-pelajar yang telah membuat rayuan permohonan kemasukan ke IPTA, semakan keputusan rayuan boleh dibuat dialamat di bawah tetapi keputusan tersebut hanya boleh diketahui secepat-cepatnya pada 12 Julai 2008. Itupun jika tiada perubahan di saat akhir.

    http://www.mohe.gov.my

    Sampai jumpa lagi

  17. guna said

    bilakah keputusan e-rayuan bagi stpm boleh diketahui?

  18. a!Na said

    salam..nk tnye..pasl e-rayuan 4 m3x tu kn…kptsn dy dpt melalui on9 gak ke??..or surat twrn tros smpi kt uma..??..klo on9 kn..nk check kt website mne??..everyday bkak mohe n emoe tp xde cte pape pon pasl erayuan ni…

  19. faz said

    bila sy blh check erayuan lepasan diploma/stpm? nk check kt website mane??

  20. shafiq said

    bile keputusan rayuan utk lepasan stpm kuar?
    kate dlm mase 2 minggu ni..
    tolonglah jawab..

  21. siti said

    yap saya pon tertanya2 bila keputusan bagi erayuan stpm/setarafnya akan keluar???cukuplah bagi tarikh,taklah saya tertunggu2…bile yer…mudahan dapatlah saya sambung belajar..

  22. aus_jawer said

    keputusan e-rayuan bagi kemasukan ijazah sarjana muda lepasan STPM/Diploma/Setaraf akan keluar pada 14 Julai 2008.

    Tertakluk kepada Pusat Pengajian Akademik Masing-Masing

    Semakan boleh dibuat pada tarikh tersebut bermula pada jam 10.00 pagi.

    Hubungi Pejabat Pengajian Akademik Masing-Masing yang dirayu

  23. laila said

    saye pn tggu

  24. ida said

    harap2 dapat la rayuan kali ni..puas dah menunggu…huhu…12 July or 14 july keluar leputusan?

  25. shamie said

    sye nk blaja lg…tlg la bg mne2 U pn jd la…sye nk bantu mak abah kt umah ni!!!!!

  26. Ctsarah said

    sy harp ktusn dpt kuar scept mungkn….sedh sgt ni kne dok kat rmh lg,kaakn kputsn kuar 14 july,msuk p u bile plak???

  27. shamie said

    semlm gtaw rini kuar result tp check xde pun?huhu…cdehnye…ummi abah tlg………

  28. stitch said

    dgr cerite..

    keputusan e rayuan uitm dpt 13 or 14 nie.. sy sudah call uitm..so.. get ready..

    but sebarang kemungkinan mungkin terjadi.. kdg2 lambt kuar..

    kalu call u pon dorg xkasi tau result kiter.. dorg suh tggu kt web..

    aduikhh..

  29. a!Na said

    owh..kuar 13 or 14 ke..huaa..everyday ak bukak mohe taw..tgk2 xde..sdey gle..minx2 la dpt kali ni..amien..

  30. slim said

    16hb kot kuar result…
    tggu lg…

  31. stitch said

    masuk u sekiranya dpt.. adelah 17hb.. fuh..

  32. suhaili said

    bila kptusan e-rayuan akan keluar,btul ke 16 julai 2008 ni!?

  33. suhaili said

    sape2 yg tahu kputsan kuar bila,call la sya k…0199251596!!he2..

  34. smartz said

    Assalamualaikum, Salam Pertemuan

    Semakan keputusan rayuan boleh diketahui pada hari Isnin 14 Julai 2008.

    http://www.mohe.gov.my

    Sampai jumpa lagi

  35. Temmy said

    betul ke? akan keluar pada dua hari kemudian dari hari ini.. saya akan layari ke laman web berkenaan utk semak secpat mungkin pada hari Isnin nanti. tapi, jikalau tiada keputusan lagi??

  36. honeyzzz said

    x sabar asenya nk tggu kputusan 14hb nie…huhu

  37. NamaSayaRain said

    tension tahap cipan rayuan ni…tension!

    saya nak masuk!

    16 Julai 2008 keputusan rayuan UPM keluar!

  38. halawatul iman said

    serius ker result rayuan kua esok?
    hurm..2la..rase xsabar plak..aduh..cmane ni..
    hrp2 dpt klu x..xtau la cmane..

  39. herotvxq said

    mudah2an aku dpt masuk….amin..(^_^)v peace

  40. iman said

    Halawatul Iman dan Herotvxq pilih u mane?semoga rayuan diterima…

  41. Temmy said

    sigh.. now i’m still waiting.. why i didnt read any news about this appeal will be release by tomorrow? i wonder would this be true.. some more, the sin chew chinese newspaper only announced that the appeal result will be released by mid of July. suspicious ke?? tapi saya tetap percaya.. percayalah! sigh.. harap semua boleh dpt di sinilah..
    apply uum and utm here.. harap harap lah.. (sedang berdoa…)

  42. farid0809 said

    cuak nye aku nak tggu esok..
    risau nye kalo xdpt..
    mtk2 ar dpt.. :(

  43. niqyhyde said

    btol ke result rayuan 2 kluar arini. aku bce da dlm utusan n b.harian.. 14hb july..
    tp cm xde jek… huhu…tensen seyh.. mudah-mudahan aku dpt masuk u nnt…
    isk..

  44. sopunkgirl said

    erm,,,,,arinh kuar result rayuan…mintak2 lah dpt,,,tpi lmbat nyer tengah hari….x sabar nyer,,,,

  45. LARRY said

    HARAP-HARAP DAPAT RAYUAN UNTUK U KALI INI,KALAU TIDAK DAPAT TAK PE LAH,

  46. NIQY HYDE said

    sopunkgirl..wat rayuan kat u mner?

  47. aida said

    hurm..tak kuar2 pun lagi result rayuan nih..takutnye kalo tak dapat…:(.pepun,gudlak bagi sume yang memohon

  48. iman said

    kul bape kuarnya result rayuan tu?

  49. FAIZAL said

    nak tengok rayuan ke ipta lepasan stpm mcam mana ha…lame try x dpt2

  50. nezz said

    SEREMBAN, 30 Jun (Bernama) — Semakan keputusan rayuan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi lulusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Matrikulasi Kementerian Pelajaran atau yang setaraf akan diketahui pada 17 Julai ini.

    Setiausaha Parlimen Kementerian Pengajian Tinggi Datuk Dr Adham Baba berkata permohonan untuk rayuan kemasukan ke IPTA ditutup hari ini.

    “Proses rayuan pada kali ini berjalan lancar dengan penggunaan sistem e-rayuan dan pihak kami tidak menerima sebarang aduan atau rungutan tentang sistem itu,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Sistem Maklumat Universiti (SMU) dan Portal e-Wadi Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM) di sini.

    Pelajar lepasan diploma Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM), Asasi Undang-undang dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) juga boleh membuat semakan itu, katanya.

    Dr Adham berkata pelajar yang telah membuat rayuan boleh menyemak status rayuan mereka melalui laman web kementerian di http://www.mohe.gov.my bagi mengetahui sama ada permohonan rayuan berjaya atau sebaliknya.

    Katanya pemohon hanya boleh mengemukakan permohonan e-rayuan itu sekali sahaja dan tidak perlu mengemukakan permohonan secara bertulis ke IPTA.

    Beliau berkata sekiranya pemohon tidak menerima sebarang tawaran selepas 24 Julai ini, permohonan e-rayuan itu hendaklah dianggap tidak berjaya.

    – BERNAMA

  51. iman said

    Paper smlm bgtau ari ni kuar..emmm

  52. nezz said

    da kuar pun…

  53. nezz said

    cari kat online application then click more

  54. sopunkgurl said

    erm,,,sy mintak udm,,awk NICQ HYDE MINTAK u maner?,,,arap2 dapatlaaa………kita dah usaha tpi ALLAH yg tentukan rezeki kiter kat maner……..

  55. iman said

    sedihla..mcm xdapat je rayuan ni..

  56. farid0809 said

    ble nak kuar nie..? :(

  57. iman said

    kat web uitm bagitau program ijazah sarjana muda diumumkan pukul 8.00 malam ni plak..apadaaaa

  58. farid0809 said

    alhamdulillah..aku dpt UniMAP ;)

  59. iman said

    Farid,mcmane nk cek?leh bgtau..tq

  60. iman said

    alhamdulillah aku dapat uum..

  61. farid0809 said

    tahniah iman ;)

  62. Qfirdaus said

    boleh semak dah..keputusan rayuan ke ipta dah kluar.

  63. iman said

    tahniah jugak untuk farid..hehehe..khamis ni dah daftar dah..awlnya..

  64. Temmy said

    fucking..not letting me in.. me and my friends’ CGPA is 3.0++.. why didnt govern consider and let us get into it? we’ve no choice and no financial support.. force us get into private uni.. why why why!! unfair!!

  65. sopunkgurl said

    ish,,,ish,,,cediy la…x dpat la rayuan…..tpi syukurla form 6 masih ader,,,,maybe rezekiku di sini…insyAALLAH,,,AMIEN

  66. NIQY HYDE said

    sopunkgirl..sabar la..insyaallah dpt yg terbaik tahun depan..AMIN… form6 ok pe..
    niqy pn skrg blaja kat sek swasta smbil tggu rayuan…
    ALhmdulillah..niqy dpt USM..

    • ihsan said

      f6 mmg okay tp masalahnyer..yg nak kena belajar byk sgt..SPM pun nyaris2 kantoi..nak wt sains la..muet la…cm2…bek saya g ner2 kolej2…

  67. farid0809 said

    sopunkgurl..jgn cedih2..
    ley mtk uitm utk sesi dis :)
    application kuar bulan ogos ni :)

  68. farid0809 said

    niqy kat usm amik ape??
    ble daftar??

  69. Temmy said

    racist..

  70. elma said

    qqqqq

  71. elma said

    why dont im been accepted…i score damn good cgpa but still failed to get in even by appeal..definitely something not right…look like the rumors was right after all, poli students are being discriminated, screw you guys,arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr….

  72. farid0809 said

    actually elma, what U you choose for this appeal??which poli??

  73. Temmy said

    hmm! that kind of rumors always stand still over there, Elma. now just get to learn about this, me too as well. no idea. this end of week gonna go to private uni and forget abt this!

  74. niqyhyde said

    hye farid..sory smlm..bnyk keje kat ofis..
    niqy amik cos terjemahan dan interpretasi..
    tp asl xde tarikh daftar ek?
    just semakan je kat website 2..pastu xbde maklumat lain lg..

  75. NIQY HYDE said

    TAHNIAH KEPADA CALON2 YG BERJAYA.!!!

  76. farid0809 said

    eh??ade ar niqy..cube check web yg niqy dpt U ;)

  77. yun 08 said

    npa la ryuan ums ni tak bleh cek//?his..MENYMPAH GUEY…

  78. yun 08 said

    SAMPAR……..> NGINI ka nia kuleh cek 2 r…bkas bna jpm a…if u have a knowledge,u a smebody.if u don’t have a knwledge,u a no body…hahahahahahah…kam no bilon…

  79. NIQYHYDE said

    ha’a..da ade da..hik3.. tenks farid.. niqy xsempat check ari2 cz kne ciapkn keje kat ofis sblm niqy benti keje…hari isnin ni dah daftar..

  80. elma said

    totally agreed with u temmy, thinking of this just make me sick…any way, guess there’s no other choice than ipts now, just need to get those degree no matter what…

  81. rozimah said

    assalamualikum smua…saya adalah student lepasan diploma politeknik…CGPA 3.27 dah tiga kali saya minta u kekawan tapi x penah dapat…saya nak minta tiplah macam mane lah nak bagi dapat untuk saya menyambung pengajian degree saya…buat rayuan pun x penah dapat….sekarang saya kerja di sektor perbankan…gadis yang terlalu mengharap dapat sambung pengajian IPTA……….

  82. smartz said

    Waalaikumsalam Rozimah

    Bagi pelajar-pelajar lepasan diploma, anda sebenarnya boleh memohon pada kemasukan semester julai ataupun disember. Bagi semua universiti kebiasaannya akan menawarkan kursus-kursus tertentu kepada pelajar untuk kemasukan Disember. Tawaran biasanya akan diumumkan di akhbar-akhbar pada bulan Ogos atau September. Anda perlu memilih kursus yang sesuai dengan bidang anda. Pada kemasukan Julai jika anda salah memilih kursus, anda mungkin tidak dipertimbangkan untuk diterima masuk ke universiti, tambahan pula pada kemasukan julai anda perlu bersaing dengan pelajar lain yang mempunyai keputusan yang lebih tinggi dari anda. Kalau kursus yang anda mohon tersebut adalah kursus yang diminati ramai peluang anda juga akan bertambah kecil.

    Jika anda sedang bekerja dan telah bekerja lebih dari 2 tahun (kena pastikan mengikut syarat kursus) anda mungkin akan dikecualikan dari latihan praktikal semasa belajar nanti bergantung pada kursus yang anda pilih.

    Anyway jangan bimbangla, kalau anda dah kerja 10 tahun pun anda masih berpeluang unutk sambung belajar.

    Bagi pelajar lepas spm, stpm, matrikulasi dan politeknik anda boleh memohon ke uitm untuk kemasukan disember.

  83. sekom,,,,nak tanye kenapa saya tak dapat…adakah result sya nie truk sangat…saya teringin sgt2 nk bljar kat u

  84. bagaimana nak buat rayuan uum bagi Ijazah sarjana muda Semester Kedua 2008/2009-uum

  85. smartz said

    Assalamualaikum Nurul Husna

    Bagi UUM anda perlu merujuk kepada pengurusan universiti tersebut

  86. nur izni jalman said

    Peringkat dip. politeknik ,saya dapat gpa 3.52.Semalam dan kelmarin UITM dan KUITO dah tolak permohonan saya.UTM tak tau la… apa keputusannya…. ngapa pihak u susah sangat nak terima saya.SPM saya kira ok, tapi ipta dulu pun tak mau saya… ada orang yang lebih teruk dapat pulak.hai malang betul.Nak belajar di ipts tak mampu….

  87. smartz said

    Assalamualaikum Nur Izni Jalman

    Sedih saya mendengar masalah anda, namun begitu keputusan tersebut bergantung kepada pengurusan sesuatu universiti. Saya nasihatkan anda untuk bekerja terlebih dahulu untuk setahun dua. Selepas itu barulah sambung belajar semula

  88. nurzulia ngah@jusoh said

    askm….
    sye prnh mngisi borng permohonan sarjana muda Disember 2008/2009 di UUM..tp bl kputusan kluar….sya tak dpt…menang kecewa sngt…tp sy tak patah semangt..keesokannya slpas aje kputusn keluar pd 1.12.08..sye terus buat rayuan untuk program yg sye mntak…
    tp smpai skrng sye tak dpt keputusan…sy brharp sngt dpt cos ni je lah impian sye…
    camne sy nk tau kptusn rayuan ke UUM?????pleazzzzzzzzzz…zy tol2 nk tauu nie…
    pepon thnk..

  89. berani said

    xleh pkai r uitm pnya pengurusan neh…
    x pnah btoi ….kalo kata kuar mgu pertama…ujung bulan br bley dpt check dpt ka dak….bajet best sgt ka…byk lg u len…org pn ada plan len jgk…kalo tgu pnya tgu dpt xpa gak…tgk2 x dpt…buang masa ja….tingkatkn sket keja 2….pemalas….nk pilih org xmau2..tapih yg 2 la…tapih yg ni la…blah r…..korg wt keje pn ah lem…!!LEMBAB gila bab………1

  90. e-merry said

    aku pn nk komplen gak…psl uitm nyer web la…aku dh wat rayuan tuk msk degree…kate dh bole cek…tp aku tgk status page tu same jek…then aku call la uitm…dia kate mmg dh leh cek…tp bile bukak balik same gak..ade lagik link kalo nk wat rayuan..dorg nie update ke idak nie…tensi betul…patutnya kalo betul la dh update..kuarkan la satu link yg tulih–>semakan e-rayuan ke….so org tau la yg tu dh update..ni idak..same jek title tu..tu yg buat kompius…baik bg aku jek yg jadik PTM kat ctu….huh!!!

    p/s:nak tanye ‘Berani’…ape link uitm yg ko gune ek?aku dh naik kompius dh..yela kot2 mane tau aku terslh link ke…kutuk dh berbakul2 ni…

  91. juga said

    betul la ckp e-merry….uitm tak bagi tau pun status permohonan e-rayuan.habis tu macam mana nak semak ni????poning rr..

  92. hidayah said

    salam..nape saya nak buat rayuan ke matrikulasi adik saya tak bley..and saya nak tye..dimana saya perlu buat rayuan tersebut and email tuk saya hubungi pihak berkenaan..

  93. KARIENA said

    kebanyakkan website kerajaan tak mesra pengguna knp ye..
    nak di bandingkan dengan swasta py.
    moga ada la yg memandang komen ni kearah yg lebih positif..

  94. smartz said

    Salam Hidayah
    Sila rujuk ke laman web ini http://www.moe.gov.my/bmkpm/index.php?option=com_content&task=view&id=198&Itemid=1

  95. nike said

    adooohhh..
    cubelah sediakan satu laman web khas untuk check je….

  96. JPKP ( MOHE ) said

    Kepada pengguna aplikasi dalam talian semakan kemasukan ke IPTA .

    Bagi mengelakkan kesulitan atau kesukaran untuk mencapai ke laman web . Sila gunakan perkhidmatan ini pada waktu malam kerana sever kami tidak dapat menampung permintaan yang terlalu banyak di dalam satu masa .

    http://www.mohe.gov.my/

    http://www.jpt.utm.my/

    http://www.jpt.uum.edu.my/

    Kesulitan amat kami kesali .

  97. vira nak tau.. said

    tlg sye….mcm ne nak wat rayuan kemasukan ke ipta lepasan spm…da pnat criii…td da dpt cri tp bile tekan kat rayuan 2 ade ‘ERROR’…ape ni…???? pening la..sesiapa tlg la sye…hu3..

  98. lynn said

    lambat nya result erayuan ipta kuar.??????????
    tak sabar nak tengok dah ney……….

  99. eyqa said

    hurm…agknye nk semak rayuan lmbat eh??coz dh byk kli try…still xpt,cm 2 jgk je….

  100. the kooks said

    em kputusan rayuan matrix,maktab,ipta ble eak…

  101. akram said

    kenapa x bleh semak g keputusan rayuan ipta & maktab…..x sabar dah niiiiiii

  102. kods said

    salam..bla resut erayuan kuar ek?
    lama`y uda aku tggu ni?
    tkot2 plak klaw d tggu2 niy nanti x dpt,,, ble x bg cepat cket ek.

  103. mien said

    Selamat malam..
    saya nak tnya bila keputusan pra diploma untuk sesi julai 2009 ini keluar?

  104. WAWA738 said

    KEPUTUSAN DAPAT BERAPA YE?

  105. minchan said

    Salam.. bila tarikh keputusan utk pra diploma uitm
    sesi julai09 kuar erk? klu semakan keputusan dah
    kuar tolong maklumkan sya ye..tq..

  106. miera said

    knpe susah btl nk msk u
    kwn2 dpt rndah dpt lak

  107. meor said

    assamualaikum…
    kenapa e-rayuan taraf spm 2009 ni,mengatakan saya tidak merayu?
    sedangkan saya telah pun membuat rayuan.

    • ihsan said

      sama la kiter..naperleh jadi cm 2 ha?? saya siap hantar surat lagi ke UIA…tp dia kata nama xder dlm sistem..rayuan dekat internet jgn ckpla..dh berjanggut saya tunggu

  108. Wana said

    kenape calon dr keluarga yg bpndptn rndh x dpt permohonn untk memasuki ke IPTA walaupun kptsnnye cmrlg?? Adakah ini yg dkatakan “Pilih Bulu”??????

    • ihsan said

      maner ada..!! awk xboley tuduh sembarangan..kemasukan ini bergantung pada result kiter..bukan pada duit mak pak kiter…

  109. amir cini timur o2 said

    nape r pyh sgt nk dpt pemohonan.. ini bkn setakt plih bulu.. ini bulu yg pilih.. kar semoga ALLAH membuka pintu aty TUAN pemilih dan semoga ALLAH membuka pintu atynya untk plih ak.. amin yarobbal alamin………

    • younha said

      stuju…stuju…sya pun dpt nsib yg sma..(T.T)

    • ihsan said

      nak buat macam mana..kekadang yang mohon 2 main buh jer..ukur baju di badan sendiri…lau badan tiang letrik, pakai bj saiz XXXL mampos nak leh pakai…kena tengok syarat..DAN lagi satu, pelajar makin pandai, saingan semakin meningkat…

  110. yana said

    cmne nk apply masuk trus kt U awam?

  111. ihsan said

    slm perpaduan…ada ker rayuan untuk fasa ke-2 IPTA 2009/2010?..
    tolong berikan bantuan..

  112. ong said

    salam…saye ingin tau macam mane rayuan bagi kemasukan ipta sesi 2009/2010..sila balas secepat mungkin..saye amat menghargai bantuan anda…

    • Ihsan said

      rayuan sudah tamat..kalau nak rayuan tunggu bulan sept..kalau dpt, mungkin kena start course bulan disember..

  113. Jurga said

    salam..pengambilan pelajar ke upm sesi september 2009 akan di umumkan tak?

  114. WANI said

    aduuuuuuuiiiiiiii……..
    suda tidak dpat..merayu pun pnya blog nda dpt buka……
    hampehh

  115. MAS said

    mcm mana nak buat rayuan untuk masuk uitm n uiam???

  116. madi said

    kasihani la aku waaaaaaaaaaaaa x dtp mna2 u waaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  117. PESEK said

    ASSALAMUALAIKUM…..
    KAK CAM NE NAK TAU KPTUSAN UTK E-RAYUAN DA KUAR BLOM? COZ KTE CRI TAK DPAT2 PON.

    • atikah said

      sme la kte.
      kte pon x dpt nk msuk2 nk cri utk kmbr kte…
      ni dah bpe tmpt kte tkar pon sme jgk…
      ni tgh bengang…huhuhuhu………
      TOLONG LA SAYA………….

  118. bieyla said

    ble result rayuan lepasan stpm/setaraf?

  119. cherry said

    maybe kptsn ryuan akn kua pd 10 july ni.. tp xtaula… cm xde gaya2 nk kua jek..

    • miza said

      tau x pe…
      da kwn ckp 15 hb plak…
      x bajet lgsung…
      dh ketinggalan byk nih…
      org len da start blaja …
      arghhh…tensen

  120. miera said

    nape rayuan pun x dpt ni??? ape salah saya?? ape silap saye?? sedih la mcm ni..saya dah tgok sume kelayakan..sumenye saya ikut dah..tp knpe tetap x dpt???

  121. Billa said

    kenapa susah sangat untuk terpilih ke mana-mana IPTA?saya mintak untuk diploma bahasa inggeris pun tak dapat.sedangkan saya dapat A1 untuk subjek itu.apa yang tak kenanya???

  122. insan malang said

    npe sy xdpt U, kwn sy dpt plak. compare rezet sy ngan kwn sy, ok lg rezet sy,huuu.

  123. konfius said

    sy nk tny.,sy x dpt u utk sessi julai..
    if nk isi borg uitm tok pgmbilan disember kne bli num pin baru ke?
    atau pki yg lame?

  124. ana said

    bila bleh beli no pin mask u kemasukan dis 2009

  125. izah said

    bila nak bli no.pin uitm sesi julai???

  126. izah said

    uitm ni terlalu memilih laaa..org lulusan rendah pun nak study juga dgn bersungguh sungguh..hope mereka faham..

  127. atikah said

    salam….
    knpe sy x leh nk bkk intrnet u tau kmbr sy msuk poly & nk print.
    mcne ek….dah byk kali cbe, tp x leh nk msuk….

  128. atikah said

    salam….
    knpe sy x leh nk bukk intrnet u tau kmbr sy msuk poly & nk print.
    mcne ek….dah byk kali cbe, tp x leh nk msuk….
    tolg la sy…mcmne la dye nk smbung bljar 6t…..

  129. atikah said

    tolg laaaa…….
    knpe x de rspon….
    lg pon, kte dah lmbt…
    please……………..

  130. ain said

    bila keputusan rayuan december nak keluar?plezz bagitahu

  131. ain said

    bila keputusan rayuan uitm untuk
    december nak keluar?plezz bagitahu

  132. NUR AZZAH said

    ASSALAMUALAIKUM. CEK RAYUAN 2 BILA EK

  133. izah said

    salam.. bile keputusan e-rayuan upu 2010 klua??

  134. shadrach dave said

    sy sedang mencuba membuat permohonan ptptn….tetapi apabila sampai ke butiran kelayakan saya tidak dapat meneruskan ke peringkat seterusnya…saya telah diarahkan untuk mengisi keputusan spm namun setelah saya mengisi banyak kali ia tetap tidak berhasil…..Bagaimana saya dapat mangatasi masalah ini???

  135. zaki said

    salam…nk tanya semakan e-rayuan stpm 2010 ble eh???

  136. zul said

    salam… tumpang tanye, kputusan ryuan stpm 2009 da kuar ke blum…?

  137. a’kum.. kpa i x dpt masuk U lepas appeal? dah stpm cgpa 2.83 pun x dpt.. sgt sedih hati. semua impian ku dah dimusnah.. haiz sedih betul..

  138. zety91 said

    maaf.
    saya betul2 tengah keliru dan memerlukan bantuan dan jawapan kepada soalan saya nanti.

    saya skg pelajar ijzah sarjana pertama first intake 2010/2011. lebih tepat lagi, saya masih di sem pertama

    saya lepasan matrikulasi 2009/2010

    mmg u dan kos saya buat ni iaitu engineering, sayg pilih,tapi akhirnya saya sedar, saya da tersilap pilih kos. dan engineering bukan jiwa saya. saya tak nak memaksa2 di dalam mencapai cita2

    seandaninya saya menamatkan pengajian saya skg,layak ke saya utk memohon ke pengambilan julai bagi ijazah sarjana muda 2011/2012 bersandarkan result MUET sediada dan keputusan matrikulasi.

    saya ada pergi ke laman web rasmi kemasukan IPTA, tidak salah di pekeliling ada mengatakan hanya lepasan matrikulasi tahun semasa aje layak memohon pengambilan 2011/2012.

    saya betul2 ingin belajar tapi bukan ngan kos skunk dan pastinya bukan u saya skg kerana u saya ini universiti pengkhususan.syaa tidak mahu menyesal di kemudia hari.

  139. You can also follow the popular banana diet, which entails eating
    a raw banana and drinking room temperature water for breakfast.
    When following a banana diet, you should limit your meals to lunch, dinner and a mid-afternoon snack.

    Instead, let me teach you a simple method that will quickly drop 10
    pounds off your belly and thighs in less than a month
    without any sweating.

  140. Chara said

    This is because the skin of the face has been stretched downward onto the neck and left there.
    Some dealers carry this oil products that are scented, making the experience
    more pleasurable and even therapeutic. Lastly, I looked
    at the price, and saw it was less than 10 bucks.

  141. grapeseed said

    The oil is effective in preventing sun burns and
    is used in sunscreen lotions. There are many more benefits of
    grapeseed oil which include effective treatments for acne and pimples,
    improved blood circulation, better vision and so forth.
    As a result, the health benefits offered by them are quite similar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.