Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Merancang, Rancanglah Dengan Betul

Posted by smartz di Februari 21, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Alhamdulillah bertemu kembali setelah beberapa hari ini berehat kerana Cuti Tahun Baru Cina, pulang ke kampung bertemu ayah dan bonda. Walau dimanapun kita berada jangan sampai putus hubungan kita dengan keluarga disana, walau berjaya setinggi manapun kita jangan lupa kampung halaman kita sebab di sanalah terletaknya rahmat dan keberkatan kehidupan kita. Kalau kita jual seluruh hidup dan harta kita pun kita tak akan dapat membalas budi dan jasa ayah dan bonda.

Ok, Sebaik sahaja anda memulakan pengajian buat perancangan apakah subjek yang anda perlu selesaikan sepanjang pengajian anda. Tak kira kursus apa pun yang anda ikuti biasanya terdapat keperluan kredit yang perlu anda dapatkan. Keperluan ini berbeza mengikut kursus yang anda ikuti. Sekali lagi dapatkan keperluan ini dari universiti anda. Contohnya

Kursus            : Sarjana Muda Kejuruteraan (Elektrik)

Program          : 4 Tahun

Jumlah Kredit : 123

Senarai Subjek:

Subjek                         Kredit

SKA1234                    4

SFG1233                     3

…..dan seterusnya sehingga 123 kredit

Kredit bermaksud bilangan jam pertemuan dengan pensyarah dalam seminggu untuk subjek tersebut. Jika kelas tersebut diajar 3 kali dalam seminggu maka subjek tersebut bernilai 3 kredit. Setelah pasti apakah subjek yang perlu diambil, rancang apakah subjek yang anda perlu ambil bagi setiap semester sepanjang 4 tahun pengajian anda. Perlu diingat jika anda membuat perubahan perancangan terdapat subjek yang mungkin tidak ditawarkan dalam sesuatu semester, jadi pastikan anda merancang mengikut masa yang tepat. Jika anda kurang pasti bincang dengan penasihat akademik anda.          

Sampai jumpa lagi 

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s