Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Pngk… Nak Kira Macam Mana Yek….

Posted by smartz di Februari 28, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Semalam saya telahpun menerangkan tentang bagaimana pengiraan png di buat. Ok setelah png dikira maka terdapat satu pengiraan lagi yang diperlukan untuk melengkapkan keputusan peperiksaan akademik anda iaitu pengiraan purata gred komulatif bagi semua semester (pngk). Perlu di ingat png dan pngk pada semester pertama adalah sama. Contoh pengiraan di bawah adalah pengiraan pada semester ke dua:

                                     Semua                                                        Semua

                                     Semester Dulu     Semester Semasa      Semester Semasa

Jumlah MataNilaian      35.66                          57.00                         92.66

Jumlah Kredit                17                                 17                               34

Pngk/Png/Pngk             2.10                             3.35                           2.73

Pngk Semester Semasa = JumMatanilaiSemDulu + JumMatanilaiSemSemasa

                                              JumKreditKiraDulu + JumKreditKiraSemSemasa

                                          = 35.66 + 57.00

                                             17 +17

                                          = 92.66/34

                                          = 2.73

Jika pngk semester dahulu anda rendah anda perlu berusaha lebih pada semester semasa untuk membolehkan pngk anda pada semester tersebut menjadi lebih tinggi. Sebolehnya dari semester pertama lagi anda telah mensasarkan agar pngk anda menjadi tinggi dan satu tip dari saya, jika pada sesuatu semester anda merasa tension itu petanda result anda akan naik dan jika pada sesuatu semester itu anda rasa relax aje itu petandanya result anda akan jatuh. Mungkin tak semua orang akan merasakan begitu tapi apa salahnya menjadikan diri kita tension kerana itu akan menjadikan kita lebih peka dan bersedia.

Sampai jumpa lagi

About these ads

5 Respons to “Pngk… Nak Kira Macam Mana Yek….”

  1. wniizzati berkata

    “jika pada sesuatu semester anda merasa tension itu petanda result anda akan naik dan jika pada sesuatu semester itu anda rasa relax aje itu petandanya result anda akan jatuh”

    saya setuju dgn pendapat penulis

  2. syukrina othman berkata

    salam, saya dari brunei so if student dri brunei mcmna yer?nak kira pngk?

  3. smartz berkata

    Salam Syukrina,
    Biasanya universiti yang mengamalkan sistem semester, cara pengiraannya adalah hampir sama, namun begitu terdapat juga perbezaannya bergantung pada amalan sesuatu universiti. Untuk lebih kepastian anda perlu merujuk kepada pengurusan universiti anda.

    • syukrina othman berkata

      Terima kasih smartz,
      kat uni kita every semester guna grade saje..mcm contoh c+, b, mcm tu lah..smapai semster 8..
      Terima kasih sekali lagi smartz.

  4. wanda berkata

    mksd pgnk klau form 6???syrat masuk u..then die ckp pgnk???

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.