Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Anda Pelajar Sensing Atau Intuitive, Apa Patut anda buat

Posted by smartz di Julai 20, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Tahniah kepada anda yang telah menunjukkan minat untuk mengetahui dan mengenalpasti bagaimana dan apakah gaya pembelajaran anda. Anda mungkin mempunyai lebih dari satu gaya pembelajaran bergantung bagaimana kuat atau lemahnya gaya tersebut mendominasi diri anda.  Jika anda ingin menjadi pelajar dan penyelesai masalah yang cemerlang, anda perlu mempunyai kedua-dua gaya tersebut secara sederhana (don’t over-over yeh…).

Pelajar sensing, sebagai pemegang gaya ini, anda akan mudah mengingati dan memahami maklumat jika anda boleh mengaitkannya dengan dunia sebenar. Dalam kelas, jika bahan yang diajar oleh guru atau pensyarah anda berbentuk abstrak atau teori, anda akan bermasalah. Minta guru atau pensyarah anda menerangkan menggunakan contoh atau bagaimana teori itu boleh di praktiskan. Kalau tidak cari di dalam nota pembelajaran anda atau pun berbincang dengan kawan-kawan.

Pelajar intuitive pula, biasanya keadaan kelas memberi lebih keselesaan kepada anda (kerana kelas lebih kepada teori dan konsep), tapi jika dalam kelas tersebut lebih tertumpu kepada penghafalan dan formula, anda akan cepat boring. Jika keadaan ini berlaku minta guru atau pensyarah anda mengaitkannya dengan keadaan sebenar. Anda mungkin juga akan mudah membuat kesilapan kerana anda kurang berminat kepada sesuatu yang terperinci dan berulang. Pastikan juga anda memberi ruang masa yang cukup untuk meneliti soalan dan pastikan anda menyemak jawapan anda.

Sampai jumpa lagi   

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s