Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

E-Portfolia, Pertama Di Malaysia

Posted by smartz di September 21, 2007

Assalamualaikum. Salam Pertemuan

UTM adalah universiti pertama dalam Malaysia yang mewajibkan pelajar barunya menggunakan system e-portfolio. Apa itu e-portfolio?

meebandung2-thumb.jpg

mee.jpg

puding.jpg

Begini anda nampak gambar diatas, sedap tak, his! bulan-bulan puasa ni cerita pasal makan pulak. Sedap kan. Bagi menghasilkan makanan yang sedap tersebut perlu ada resepinya dan untuk menghasilkan resepi ni, perlulah ada bahan-bahannya dan bahan-bahan nya pula boleh di dapati dari pasar. Selepas bahan-bahannya siap, kenalah ada pulak tukang masaknya. Kalau tukang masaknya tak pandai masak, tak sedap nanti jadinya. Jadi kenalah ada tukang masak yang pandai. Barulah resepi anda itu menjadi sedap dan menyelerakan dan boleh di makan oleh ramai orang.

Begitu juga dengan anda, untuk menghasilkan graduan yang pandai (atau sedap kalau dibandingkan dengan resepi tadi) perlulah ada bahan-bahannya. Dihasilkan dari pasarnya iaitu universiti anda dan di ajar oleh pensyarah-pensyarahnya yang pandai memasak (mengajar le) supaya dapat menghasilkan graduan yang sedap dan pandai dalam segala bidang sehinggalah anda nantinya akan diintai oleh syarikat luar yang akan menawarkan peluang-peluang pekerjaan kepada anda.

Jadi e-portfolio adalah satu system yang akan memantau dan menyimpan segala maklumat tentang anda dan pencapaian anda dari mula anda belajar sehinggalah anda nak mencari pekerjaaan nanti. Ianya akan merangkumi resume, reflection serta learning outcome yang akan anda hasilkan berdasarkan learning objektif kursus yang anda ikuti dan menepati keperluan soft skill atau kemahiran insaniah yang amat diperlukan selain dari pencapaian akademik anda.

Sampai Jumpa Lagi

2 Respons to “E-Portfolia, Pertama Di Malaysia”

  1. Azahari said

    Baguslah ada e-portfolio ni…sebab kalau nak citer kat Majikan pun,diorang nak tengok bukti..cakap kosong siapa nak dengar ye tak? saya ni X UTM juga… tapi masa saya belajar di UTM ni, yang paling sedihnya silibus tak update sangat berbanding dengan univ. lain. Saya taktau la sekarang ni macam mana.Tapi waktu saya belajar dulu,memang agak ketinggalan kalau nak compare dengan IPT yang ajur course yang serupa…harapnya semua tu dah berubah…

  2. smartz said

    Salam Azahari
    Maaf kerana lambat respond pada mesej anda.
    Masalah memang ada dimana-mana tapi dari semasa kesemasa pembaikan dibuat untuk kebaikan semua, saya tak pasti jika masalah yang anda katakan tu masih wujud atau tidak tapi melalui e-portfolio ini setiap program perlu dinyatakan objektif yang perlu di capai dan objektif tersebut dibuat berdasarkan silibus yang di ajar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s