Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Minda Anda, Impian Anda

Posted by smartz di September 27, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Bertemu kembali. Setiap orang dari kita telah di anugerahkan oleh Allah dengan daya kreativiti yang mampu di gunakan untuk menghadapi cabaran hidup sebagaimana haiwan telah dibekalkan oleh Allah dengan kemahiran untuk membuat sarang, berhibernasi dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah terutama sekali dari segi pelajaran, kenapasti apakah sebenarnya masalah anda itu. Dapatkan pen dan kertas dan tulis apakah masalah anda. Bagi setiap masalah pula, catatkan apakah kebaikan yang anda akan dapat jika masalah itu dapat diselesaikan. Jangan fikir atau catatkan dari segi negatifnya kerana jika anda berfikir secara negatif hasilnya akan menjadi negatif. Contohnya jika anda kehilangan kunci. Anda akan mencari kunci tersebut dengan memikirkan macam mana boleh hilang. Puas anda cari tapi tak jumpa juga tetapi kemudiannya bila anda sudah tidak memikirkan tentang kehilangan tersebut tetiba anda terjumpa pulak kunci tersebut.

Contohnya, jika masalah anda ialah malas belajar, catatkan apakah kebaikan yang anda akan perolehi jika anda rajin belajar:

  1. keputusan yang baik
  2. Lebih bersedia
  3. Kurang stress
  4. Lebih faham tentang subjek tersebut
  5. Gembira
  6. Mendapat anugerah atas kecemerlangan akademik anda

Dengan kaedah ini anda telah menanamkan gambaran indah untuk dinikmati oleh minda anda. Tampal catatan anda di tempat yang mudah anda lihat dan baca setiap kali anda melihatnya supaya anda boleh memprogramkan minda anda kerana memperolehi kejayaan dalam hidup adalah satu kejayaan yang tidak dinikmati oleh orang-orang yang tidak memprogramkan minda mereka untuk berjaya. Sekiranya anda meniatkan dalam hati anda untuk berjaya, anda akan berjaya kerana minda anda akan bekerja keras untuk merealitikan hasrat anda. Positif akan menarik positif, ia akan bertindak bijak untuk melaksanakan impian dan cita-cita anda. Ingat pastikan anda berfikiran positif selalu.

Sampai jumpa lagi 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s