Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Pensyarah Tak Tengok Pun Dapat Gred A, Dahsyatnya

Posted by smartz di Jun 9, 2008

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Cuba and baca petikan dibawah dengan kuat dan bersemangat

‘Kalau anda belajar di universiti dan tak dapat cpa lebih 3.5 tak payah belajar di universiti la. Saya dulu hantar tugasan kejar pensyarah di lif. Dalam lif saya beri Professor Amir kertas tugasan saya. Dia tak bacapun, terus bagi saya gred A. Gred A!’

Dahsyatnya

‘Susah sangat ke nak dapat A. Bila pensyarah bagi tugasan, buat kumpulan dan bincang dengan kawan. Cari bahan dan bahagikan tugasan. Masing-masing tulis. Hantar first draf, jangan tunggu dah sampai tempoh baru nak hantar. Kalau first draf tak dapat markah penuh. Buat appointment dengan pensyarah, jumpa dan tanya apa kelemahan assignment tu. Discus balik dan hantar draf ke dua dengan design yang lebih baik. Barulah boleh dapat markah penuh. Anda kena jumpa dan kenal pensyarah anda. Pensyarah anda kengkadang tu tertunggu-tunggu mana student aku ni tak nak jumpa aku pun’.

Macam mana dengan anda, adakah anda nak tunggu last minute baru nak discuss dan hantar assignment atau anda nak jadi cemerlang macam contoh diatas. Tepuk dada tanyalah iman.

Sampai jumpa lagi

9 Respons to “Pensyarah Tak Tengok Pun Dapat Gred A, Dahsyatnya”

  1. soleh said

    Salam
    Saya pun ada bnyk assignment skrg ni..TQ atas post ini. Menaikkan semangat saya untuk menyiapkan pelbagai assignment saya ini dengan lebih cepat, insyaAllah.

  2. i'm nobody said

    Salam..
    biasanye student ni last minute baru rushing nk buat assignnment..pdhl assignment tu lecturer dh bagi mmg berkurun giler..jarang ade yg wat cm entry kt atas..same la gn saye..huhu..tp x pe..lepas ni sy pn nak try wat cm yg disarankn..baru la carry mark bley dpt tinggi..btul x…?pointer pn jatuh lagi sem ni..takut gak sem dpn jatuh lg..

  3. smartz said

    Assalamualaikum I’m Nobody,

    Betul! Anda perlu memastikan carry mark anda tinggi untuk membolehkan anda score gred yang tinggi. Sila rujuk post saya yang lalu macam mana untuk dapatkan carry mark yang tinggi tersebut. Seperkara lagi anda adalah somebody dan bukan nya nobody. Untuk berjaya anda perlu set nilai diri anda dengan nilai yang tinggi.

  4. marahman said

    Tertarik dengan posting ini membuatkan saya ingin memberi sedikit pendapat. Memang benar, sebagai lecturer, saya berusaha menyampaikan maklumat akademik yang terbaik 9walaupun tak terbaik bagi sesetengah pelajar). Biasalah kita manusia ni takkan dapat memuaskan hati semua orang. Berkaitan dengan assignment, di awal semester, saya dah maklumkan kepada pelajar-pelajar saya tentang framework of my assignment task for that semester (secara umumnya ada dua individual assignment, satu group project, midterm dan final exam, dan semua ini bergantung dengan kursus itu sendiri). untuk setiap assignment, saya bagi dua minggu utk disiapkan. dan biasalah, sehari lagi due date, baru lah student nak berjumpa saya dan mintak tolong semak draft (majoritinya student bumiputera yang buat begini dengan saya). Cuba bayangkan jika majoriti student dtg jumpa saya last minute, mintak tolong semak, dan komen bagaimana nak improve assignment tu. jadi, saya takkan layan assignment tu, dan cuma maklumkan all da best to you…

  5. mohd dzulfadli said

    assalamualaikum…
    hmmm tak tent jgak ada beberapa pensyrah saya, sush nak dapat markah…selalu takde bilik, dh bwk2 berbincag paling tiggi pn B+… tgk pensyarah juga sebenarnya kan?

  6. aina said

    saya sokong ngan pendapat kawan2, tapi malangnya tdpt juga pensyarah yg pilih kasih dan bsifat diskriminasi. ini pengalaman saya sendiri.. tak tau nak cakap apa tapi saya dah struggle ngan bsungguh2 tapi dpt B jah tapi kawan seorang nie (yg memang takan lulus pya klu tak buat ‘asgn bbyar’)boleh dapat A sebab slalu buat apointmt d ‘luar pjbt’…. sakit ati tau, yelah takkan nak pakai2 seksi2 dlu baru ble dapat A!

  7. smartz said

    Kalau itu berdasarkan pengalaman anda mungkin ada juga benarnya, tetapi janganlah perkara tersebut menjadi alasan kepada anda untuk tidak mencuba lagi untuk berjumpa dengan pensyarah anda. Tidak semua pensyarah begitu. Dalam setangkai rambutan ada juga yang kecep isinya. Yang penting adalah niat dan usaha anda untuk berjaya dan berusaha bersunguh-sungguh dalam pelajaran. Bagi subjek tersebut mungkin dah itu aje rezeki anda, apa nak buat.

  8. abiz said

    huhu..saya setuju dengan cadangan pengarang..apapun yang berlaku,mesti ada strategi..strategi untuk dapat apa yg kita harapkan…hehe…mcm programming,IF Else..then…praktikkan..insyaAllah ok…kena ada backup plan kalau plan yg pengarang cadangankan tak menjadi..yea tak?

    orait..
    all the best gengz..

    abiz
    http://www.99imagination.blogspot.com

  9. click for source This Webpage said

    Thanks for the good writeup. It in fact used to be a entertainment account it.
    Glance complicated to more brought agreeable from
    you! By the way, how can we communicate?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s