Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Kredit Kecuali …Bonus..Bonus…

Posted by smartz di Februari 26, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Sebelum anda masuk ke sesuatu universiti, jika anda pernah memiliki sijil, diploma atau ijazah yang diiktiraf ataupun mempunyai pengalaman kerja yang diiktiraf setaraf dengan subjek peringkat sijil, diploma atau ijazah universiti tersebut maka anda layak untuk mendapat pengecualian kredit bagi subjek tersebut.

Pengecualian kredit ini adalah merupakan satu bonus kepada anda kerana anda dikira telah mengambil subjek tersebut, beban kredit anda akan berkurangan dan subjek tersebut tidak akan dikira dalam pengiraan png dan pngk anda. Png bermaksud purata mata nilai gred yang diperolehi bagi sesuatu semester dan pngk bermaksud purata matanilai gred kumulatif bagi semua semester yang telah diikuti. Semakin banyak kredit kecuali yang anda dapat semakin bagus untuk anda.

Perlu diingat jika anda bercadang untuk menyambung pengajian anda dikemudian hari, sebaiknya anda menyambung pengajian sebaik sahaja anda menamatkan pengajian disesuatu peringkat pengajian supaya anda tidak menghadapi banyak masalah dalam proses untuk membuat pengecualian kredit ini. Jika sesuatu universiti mengubah silibus bagi kursusnya maka peluang anda untuk mendapat kredit kecuali subjek terlibat menjadi sukar.    

Pastikan juga anda menyelesaikan keperluan kredit kecuali ini mengikut masanya supaya memudahkan anda untuk membuat perancangan seterusnya. Biasanya kredit kecuali ini perlu di selesaikan pada semester pertama pengajian, itupun bergantung pada universiti anda. Jangan ambil mudah dan menunggu hingga semester akhir  baru nak settlekan masalah ini, nanti siapa yang susah…anda juga….

Sampai jumpa lagi 

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s