Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Turun Status Pengajian..Macam Mana Tu…

Posted by smartz di April 10, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Hai, lega rasanya dapat berjumpa kembali setelah berada di luar negeri……negeri aje…selang beberapa negeri…ok back to the business…

Ingat tak pada post yang lalu anda telah mengambil satu kursus

Kursus : Sarjana Muda Kejuruteraan (Elektrik)

Program : 4 Tahun

Jumlah Kredit : 123

Senarai Subjek:

Subjek Kredit

SKA1234 4

SFG1233 3

…..dan seterusnya sehingga 123 kredit

4 tahun ada 8 semester ditambah 4 semester untuk tempoh maksimum jadi 12 semester. Jika setiap semester anda mengambil 18 kredit maknanya dari semester 1 hingga semester 7 anda mengambil 108 kredit dan baki 15 kredit pada semester ke 8. Itupun jika anda tak ada gagal subjek la…Kalau anda mendapat keputusan bersyarat, anda hanya boleh membawa 12 kredit sahaja pada semester depannya dan hanya boleh membawa 18 kredit semula setelah anda berkeputusan baik.

Sebaik sahaja anda berada di hujung semester ke 5, anda patut semak perkara ini. Kenapa saya kata ke 5 nanti akan saya terangkan. Pada semester ke 5 anda perlu kira berapa kredit lagikah yang anda perlu habiskan untuk membolehkan anda graduan. Pengiraan itu perlulah termasuk subjek-subjek yang anda telah gagal dan perlu di ulang semula.

Katalah anda ada 2 subjek gagal dengan nilai 6 kredit. Pada semester ke 5 anda dah ambil 90 kredit subjek dan oleh kerana 6 kredit gagal maka anda hanya dapat 84 kredit sahaja sehingga ini. Jadi 123 tolak 84 sama dengan 39. 39 kredit tersebut perlu dihabiskan dalam tempoh 7 semester. Agak-agaknya anda boleh tak anda habiskan subjek tersebut dalam tempoh 7 semester. Tentulah boleh sebab anda pelajar yang pinter…. tapi cuba anda bayangkan jika anda gagal banyak subjek. Bila anda kira anda perlu habiskan 100 kredit lagi dalam tempoh 7 semester. Boleh tak….Sebaik sahaja anda dapati anda tidak mungkin boleh menghabiskan semua kredit tersebut, jumpa penasihat akademik anda. Tanya apakah yang perlu anda lakukan. Jika anda teruskan anda pastinya akan balik dengan tangan kosong iaitu pulang dengan result SPM sahaja.

Salah satu cara yang anda boleh lakukan adalah dengan menukar status pengajian anda dari sarjana muda ke diploma (tetapi amalan ini mungkin berbeza antara universiti..jadi pastikan…). Penukaran ini hanya boleh dilakukan jika berlaku diperingkat awal (sebab tu semester 5 kalau dah semester 9..berat…mungkin tidak akan diterima kerana diperingkat diploma pun tak cukup masa)

Salah satu cara lagi ialah menukarkan status pengajian ke separuh masa..tapi tu lagi la berat sebab ada ongkosnya…tapi anda sekurang-kurangnya boleh berjaya….jadi… jangan sia-siakan peluang yang ada didepan mata

Sampai jumpa lagi

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s