Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Perbaiki Gred Anda…Cepat Sebelum Terlambat

Posted by smartz di April 4, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Berjumpa kita lagi, perbaikilah gred anda jika anda berpeluang berbuat begitu, pastikan apakah universiti anda membenarkan anda memperbaiki pencapaian akademik anda. Terdapat universiti yang memberi peluang kepada mahasiswanya untuk memperbaiki pencapaian akademik mereka sekali sepanjang tempoh pengajian mereka (sekali bagi setiap subjek, subjek tersebut anda lulus tetapi anda ambil sekali lagi untuk memperbaikinya).

Biasanya boleh dibuat pada bila-bila masa dengan kelulusan universiti dan dengan syarat-syarat tertentu contohnya seperti mendapat C- dan kebawah bagi sesuatu subjek. Bayaran yuran tambahan mungkin akan dikenakan, jika keputusan yang baru anda perolehi adalah lebih baik dari keputusan yang lama, maka keputusan yang lama akan dimansuhkan tetapi jika yang baru lebih teruk, keputusan yang lama akan dikekalkan dan keputusan yang baru tidak akan di ambil kira.

Bagi mahsiswa yang berada di akhir semester tetapi masih mempunyai baki tempoh maksimum dan anda tidak membuat permohonan penganugerahan, jika anda ingin memperbaiki gred anda pada semester berikutnya, anda perlu memaklumkan kepada pentadbir fakulti anda dengan segera (selewat-lewatnya ketika selesai peperiksaan akhir sesuatu semester) supaya tindakan susulan dapat dibuat dan anda tidak bermasalah untuk memperbaiki gred anda pada semester tersebut.

Sampai jumpa lagi

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s