Kenapa Pelajar Melayu Kurang Berdaya Saing

Ketahui Bagaimana Cara Mengatasinya

Tutup Mata Dan Gambarkan Impian Anda Dimata Anda

Posted by smartz di Disember 11, 2007

Assalamualaikum, Salam Pertemuan

Bertemu kembali. Tutuplah mata anda dan gambarkan impian anda di mata anda. Apa yang anda nampak. Tentunya anda akan membayangkan gambaran yang indah-indah apa yang anda ingin kecapi di masa hadapan anda. Tentu seronok kan kalau anda dapat mencapai semua impian anda itu. Adakah anda hendak membiarkan impian anda itu tinggal menjadi impian semata-mata, terserahlah pada anda. Hanya anda yang dapat menentukannya. Anda perlu mengambarkannya setiap hari kerana ianya umpama doa anda. Bayangkan dengan perasaan gembira yang anda telahpun mencapai impian anda itu. Semasa anda gambarkan impian anda itu, fikirlah bagaimana anda hendak mencapai impian tersebut, adakah dengan berangan-angan sahaja anda akan dapat mencapainya.

Lakarkanlah di minda anda langkah-langkah yang anda akan buat untuk mencapai impian anda itu. Tanyakan pada diri anda kenapa anda nak mencapai impian tersebut, bagaimana anda bolih mencapainya, siapa yang perlu terlibat dalam usaha anda untuk mencapai impian anda, apa yang anda patut lakukan untuk mencapai impian yang anda ingin capai tersebut, dimana anda patut bermula untuk membolehkan impian anda tercapai, berapa kos atau peralatan yang diperlukan dan bila anda boleh memulakan langkah untuk mencapai atau melaksanakan impian anda tersebut. Bagi setiap persoalan tersebut, perincikan dengan sejelas-jelasnya dan gambarkan apa yang anda akan lakukan. Dengan berbuat begitu anda sebenarnya telah menukarkan impian anda menjadi matlamat yang hendak di capai. Anda perlu mempunyai matlamat yang jelas dan yang paling penting  matlamat anda hendaklah mempunyai jangka masa yang boleh diukur.

Manusia mudah lupa, jadi lukislah lakaran yang anda telah tulis diminda anda tersebut dalam bentuk peta minda. Bentuk gambaran jangan dalam bentuk tulisan semata. Lihatlah selalu apa yang anda telah lukiskan itu.    

 

Sampai jumpa lagi 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s